onsdag 9. desember 2009

Arbeid er viktg for fattigdombekjempelse

Budsjettet Stortinget inviteres til å behandle i dag, er preget av våre store utfordringer.
Regjeringen gikk til valg på at vi skulle styre markedet på en sunn måte med mål om å ha den laveste arbeidsledighet i Europa. Det har vi klart. Land rundt oss har en ledighet på omkring 10 prosent, vi har pr november 2,6. Arbeid er det viktigste middel for å holde folk borte fra fattigdom og utstøting, og arbeid skaper verdier vi kan bruke til fellesskapets beste, så arbeidslinja ligger fast. Det skal settes inn flere tiltak som gjør at flere skal få komme i arbeid ut fra den arbeidsevne den enkelte har. Å slå sammen ytelsene rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbergenset uførestønad til en ny midlertidig folketrygdytelse, er et egnet virkemiddel for at flere skal kunne arbeide. Det er forventninger til at dette skal skje raskt og at vurderingen skal legges opp bredt, slik at det blir god kvalitet på disse helt fra starten. Om nødvendig skal etaten hente inn nødvendig kompetanse utenfra.
Fremskrittspartiet gikk til valg på at de ville skape et annerledes Norge. De ville snu opp ned og endre Norge i løpet av 100 dager, lød de første optimistiske meldinger, tidlig i valgkampen. Når de ble konfrontert med realitetene, ble de nesten byråkratiske i sin språkbruk, for da skulle de vurdere å endre, vurdere å kutte. Men i dette budsjettet kutter de. De kutter med 8.9 milliarder i trygdemidler! Mer enn 615 millioner i kvalifiserings- stønad! Dette vil ramme mange. Der Arbeiderpartiets politikk kan omskrives til: Alle for en – en for alle! Kan Fremskritsspartiets politkk omskrives til: ”Elle melle deg fortelle, hvem skal ut av rekka gå?” Nå skal alle med delvis uføretrygd ut – vurderes på nytt. Det er ikke mye individuell tenking i dette forslaget. De kutter også i kvalifiseringsprogrammet – eller kutter, de fjerner det nesten helt, Arbeidstilsynet underlegges kutt og de ber regjeringen vurdere å fjerne unødvendige lover, uten at de sier noe om hvilke lover de tenker på. Arbeiderpartiet er opptatt av at vi må bryte de tunge og ofte usynlige strukturer i samfunnet som fører til ulikhet. Vi vet at det å være utenfor arbeidslivet over lang tid, øker sjansene for å bli varig utenfor. Å ha foreldre med liten tilknytning til arbeidsliv, øker sjansen for at barna får dårlig tilknytning til arbeidslivet. Vi vet at det er ulikhet i folks helse avhengig av økonomi, utdanning og sosial status. Derfor er det viktig med tidlig innsats overfor familier som sliter med sykdom eller arbeidsledighet og har barn. Det er viktig med alternativ skolegang. Det er viktig at de får arbeidserfaring og også hjelp med de problemer de måtte ha.
Å gi folk som sliter tro på at det nytter, på at framtida blir bedre, er noe av det viktigste vi kan gjøre. Derfor er jeg glad for at det budsjettet flertallet legger fram i denne saken, gir signaler om det: Vi har bruk for deg, du kan og sammen skal vi finne gode måter å løse de mange utfordringene på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar